Een woning heeft als taak om ons als bewoners warm, koel en droog te houden. Vooral droog is een belangrijke vereiste in het regenachtige Nederland. Niet alleen omdat het niet prettig is om nat te worden, maar ook omdat vochtige omstandigheden schadelijk zijn voor de gezondheid en de woning zelf. Als u deze nadelige gevolgen ondervindt, dan is vocht bestrijden noodzakelijk. Ziet u vochtplekken, schimmel of zwammen in huis, dan moet tot actie overgegaan worden om gezondheidsproblemen en schade aan de woning tegen te gaan. Volg deze tips om in huis vocht te bestrijden om snel van het probleem af te komen.

Vocht van binnen of van buiten?

Om te weten hoe vocht bestrijden het beste aangepakt kan worden, is het belangrijk om te weten of het vocht van binnen of van buiten komt. Zo kan het bijvoorbeeld dat de waterdampen die vrijkomen bij het nemen van een douche of het koken van eten, niet de woning kunnen verlaten. De luchtvochtigheid stijgt hierdoor en de waterdamp zal zich hechten aan muren en plafonds. Simpelweg zorgen voor een goede ventilatie is meestal al voldoende om van deze vochtproblemen af te komen. Als u tot de ontdekking komt dat het vocht in huis van buiten komt, dan zijn andere bestrijdingsmethodes vereist. Een oplossing kan dan zijn het aanbrengen van isolatie of het hydrofoberen van de muren.

5 tips om vocht te bestrijden

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om zelf luchtvochtigheid te bestrijden. Het gaat hierbij om allerlei huishoudelijke dingen waarbij u eenvoudig vocht kunt voorkomen. Om de luchtvochtigheid te meten kunt u gebruik maken van een hygrometer. Hierdoor weet u wanneer er noodzakelijk actie moet worden ondernomen. We willen u een aantal tips meegeven:

  1. Zet meerdere keren per dag ramen open om frisse lucht binnen te laten komen. Wij raden aan om dit in meerdere sessies van 15 minuten te doen. Dat is namelijk veel effectiever dan één keer heel lang.
  2. Veeg de douche na gebruik altijd schoon met een watertrekker en zet de ventilator aan. Het is belangrijk dat de douche snel droog wordt, anders kunnen er schimmelvlekken aan het plafond ontstaan.
  3. Voorkom schadelijke stoffen in uw huis. Pas goed op met het gebruik van chemische middelen en rook niet binnen. Het gebruik van een open haard kunt u ook beter vermijden.
  4. Ventileer bij het koken, warm vocht is een ideale bodem voor schimmels. Daarnaast kan deze vocht een nare geur achterlaten.
  5. Ventileer bij vuile lucht buiten. Ook als de lucht buiten niet schoon is zet dan regelmatig de ramen open. Binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan buitenlucht.

Succesvolle vochtbestrijding

Een probleem met vocht in huis moet altijd bij de oorzaak worden bestreden. Simpelweg een nieuwe laag verf op een muur of plafond met schimmel smeren is geen lange termijn oplossing voor vocht bestrijden. U moet daarom ook in staat zijn om te constateren of een succesvolle vochtbestrijding heeft plaatsgevonden. Een makkelijke manier om dit vast te stellen is zien dat vochtplekken beginnen weg te trekken. Tevens zal u merken dat de woning opnieuw sneller en met minder energie verwarmd kan worden.

Schakel een loodgieter in

Het kan zijn dat u vocht niet weg krijgt. Een mogelijk oorzaak is dat u misschien een lekkage heeft. Deze kunt u laten verhelpen door een loodgieter.

Call Now Button