Wilt u de radiatoren in uw woning bedienen? Dan gebruikt hiervoor ongetwijfeld de thermostaat. Met dit apparaatje regelt u namelijk de temperatuur in uw woning. Worden niet al uw radiatoren warm? Dan kan het zijn dat deze afgesloten zijn. Dit verhelpt u makkelijk door de betreffende radiator(en) open te draaien met de knop aan de boven- of zijkant. Vaak is het probleem nu verholpen. Is dit niet het geval? Dan moet u mogelijk het ontluchtingskraantje opendraaien. Heeft u hier nog nooit van gehoord? Dan weet u ongetwijfeld niet waar u deze kunt vinden. Bovendien heeft u ongetwijfeld ook geen idee waar u het voor gebruikt. Wij vertellen u in deze tekst waar u het kraantje vindt en wat de functie hiervan is.

Waar zit het ontluchtingskraantje?

Het ontluchtingskraantje heeft geen vaste plek. De locatie van het kraantje verschilt namelijk per ontluchtingskraantje radiatortype. Zo zit het kraantje bij de ene radiator aan de bovenzijde, naast de radiatorknop. Het komt echter ook geregeld voor dat het kraantje boven- of onderaan één van de zijkanten van de radiator zit. Hoe u het kraantje kunt herkennen? Het kraantje is aan de buitenkant rond en de binnenkant bevat een opening. In deze opening zit vaak een vierkant staafje. Een ontluchtingskraantje is hierdoor alleen met een speciale ontluchtingssleutel te bedienen.

De functie van het kraantje

Heeft u het ontluchtingskraantje gevonden? Dan is het nog de vraag waar u het voor gebruikt. Eigenlijk is het vrij logisch. Door het kraantje open te draaien, loopt er lucht uit uw verwarming. Deze lucht kan ervoor zorgen dat radiatoren niet of slechts gedeeltelijk warm worden. Ook kan het lang duren voor een radiator opwarmt. Hoort u een tikkend geluid uit uw verwarmingssysteem komen? Dan kan dit eveneens duiden op lucht in het systeem.

Hoe ontlucht u uw radiatoren?

Begin bij het ontluchten altijd met de laagstgelegen radiatoren en werk langzamerhand naar hoger gelegen verdiepingen. Allereerst moet u hiervoor een ontluchtingssleutel hebben. Deze past namelijk precies op het ontluchtingskraantje. Draai het kraantje nooit lukraak open. Stook de verwarming eerst op tot 25 graden. Wacht minimaal 10 minuten en draai de thermostaat vervolgens zo ver terug dat uw cv-ketel stopt met werken. Sluit alle radiatoren na opnieuw 10 minuten af met de radiatorknop. Pak vervolgens een handdoek. Nu kan het ontluchten beginnen. Plaats de sleutel op het ontluchtingskraantje en draai deze om. U hoort nu dat er lucht ontsnapt uit het systeem. Laat het kraantje net zo lang open staan tot er water uitkomt. Heeft u al uw radiatoren gehad? Draai ze dan weer open met de radiatorknop en schakel de thermostaat weer in. Lukt het ontluchten niet? Dan kan een loodgieter u helpen bij het ontluchten van uw radiator(en).

Call Now Button